Araştırmaya göre buzul erimeleri Dünya’nın dönüş hızını düşürüyor

Küresel ısınma nedeniyle Dünya’nın ortalama sıcaklıkları sürekli olarak artıyor, bunun sonucunda buzullar yavaş yavaş yok oluyor ve Dünya tehlikeye doğru ilerliyor.

Küresel ısınmanın neden olduğu etkilerin net bir şekilde görüldüğü Antarktika’da, buzul kayıpları daha fazla yaşanıyor.

Uzmanlar, değişen iklim nedeniyle hem atmosferin hem de okyanusların ısındığına işaret ederek, buz sahanlığının erime hızının artabileceği konusunda uyarıyor.

Dünya’nın dönüşünü etkiliyor

Küresel ısınmanın olumsuz etkilerine bir yenisi eklendi. Bilim insanları kutup buzullarının erimesiyle ortaya çıkan “su kütlesinin”, Dünya’nın kütle dağılımını bozduğunu söyledi.

Uzmanlara göre, Dünya’nın dönüşünü yavaşlatan bu durum, gelecekte internet, uydu iletişimi ve GPS sistemlerini de çalışmaz hale getirebilir.

Doğal süreçlerde her yüzyılda günlerin yavaşlama oranı 1900-2000 yılları arasında yüz yılda 0.3 ile 1 milisaniye olarak hesaplanırken, küresel ısınma ve buzulların erimesi ile bu oranın 2000 sonrasında “yüzyılda 1.3 milisaniyeye çıktığı” ifade ediliyor.

Fark çok küçük görünse de bu durumun küresel bilgisayar ağları, uydu iletişimi ve küresel konumlandırma GPS sistemlerini aksatabileceği ifade ediliyor.

Bu tip çok hassas zamanlama gereken işleri için “atomik saatler” kullanılırken, bir milisaniyelik sapmanın bile hatalara yol açabileceğine dikkat çeken bilim insanları acilen önlem alınması çağrısı yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir