-
HABER7
Gezi kalkışması hükümlüsü Can Atalay’ın TİP’ten milletvekili seçilmesinin ardından başlatılan hukuki gerilim, Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararıyla tırmandı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği kararı adeta yok sayan AYM’nin bu kararı yeni bir krize kapı araladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan dosya, mahkeme tarafından karara bağlanması için Yargıtay’a gönderildi ve bu aşamada hukuk krizi patlak verdi. Yargıtay, Can Atalay kararında yetkisini aştığı gerekçesiyle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Hukuk krizi olarak yorumlanan bu gerilimin temelsiz olmadığı, sürtüşmenin son 1 yıldır devam ettiği öğrenildi.
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın 2022 yılı değerlendirme toplantısında Anayasa Mahkemesi’ni “bireysel başvurular” konusunda eleştirdiği ve günümüzde yaşanan krizin ilk sinyallerini verdiği kaydedildi.
ANAYASA AYM’Yİ DE BAĞLAR… YETKİ AŞILIRSA KARGAŞA OLUR
Başkan Akarca’nın, AYM’nin hukuki dosyalardaki bütün delilleri denetleme girişiminin yanlış olduğunu, yetki aşımı ile “süper temyiz mahkemesi” niteliğine kavuşmasıyla toplumda kargaşaya neden olabileceğini ifade ettiği bildirildi.
AYM’nin Yargıtay’ın üzerinde bir mahkeme olmadığı görüşünü paylaşan Akarca’nın “sıkıntının büyümemesi gerektiği” yönündeki mesajı ise günümüze ışık tutan cinsten.
Başkan Mehmet Akarca 19 Ocak 2023’te Yargıtay’ın İncek’te bulunan yerleşkesinde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanıyor:
BİREYSEL BAŞVURU ELEŞTİRİSİ
Yargıtay Başkanı Akarca, “Bireysel başvuruda temel hak ve özgürlükler denetlenirken, yasa yolu incelemesinde Yargıtay’ın yetkisinde olan bir konunun da aşırı bir gayretleşlikle aşırı bir yorumla o mekanizmanın işletilmeyecek hale gelmesi de doğru olmaz” diyor.
AYM BU ALANA GİRMEMELİ
Akarca, AYM’ye yönelik eleştirilerini şöyle sürdürüyor:
AYM YARGITAY’IN YERİNE GEÇERSE PROBLEM ARTAR
Bireysel başvuru alanının netliğe kavuşturulması gerektiğini kaydeden Akarca, “AYM’nin ‘yargısal aktivizm’ değil de bir yönlendirme yoluna başvurmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Şimdi herkesin yerine geçerek; savcının, ilk derece mahkemesinin, hakimin, istinafın, Yargıtay’ın yerine geçerek bir karar oluşturulursa ve bu şekilde anlaşılırsa bu yetki ve hukuki problemlerin daha da artmasına neden olur” diyor.
AYM YARGITAY’IN ÜZERİNDE DEĞİL!
“Biz AYM’nin rakibi değiliz” hatırlatmasını yapan Akarca, Anayasa Mahkemesi’ne yönelik eleştirilerini şöyle sürdürüyor: